top of page

O MENI IN MOJIH PSIH

Psi so pomemben del mojega življenja in prostega časa že več kot 30  let. Bodisi kot družinski član in ljubljenček v mojih še otroških letih, ko sem dobil svojega prvega psa, bodisi sedaj, zadnjih 10 let, ko sem s svojim psom aktiven reševalec v Društvu reševalnih psov Nova Gorica. As, Border Collie, je bil moj prvi pes, s katerim sva tudi dosegla lepe mednarodne uspehe na področju reševanja. S Slesh-om, belgijskim ovčarjem, delo nadaljujeva in tudi z njim se udeležujem reševalskih preizkušenj in svetovnih prvenstev.

V vseh letih sem skozi življenje in delo s svojimi psi spoznal, da je vsak pes zgodba zase, vendar jim je vseeno skupno to, kar jim želim dati skozi proces učenja in socializacije v sodelovanju z lastnikom. Po moji oceni je za psa bistveno, da skozi smiselno, strukturirano in nagrajevano delo na njemu najnaravnejši način razvija svoje nagone in osvaja znanja, ki so za nas in naše sobivanje pomembna.

Verjamem, da je sobivanje s psom lahko veliko več kot poležavanje na kavču in sprehodi in da je delo s psom tudi obdobje, ko tudi lastnik na novo spozna, kako pester je nabor aktivnosti, ki jih lahko opravlja s psom in pri tem neizmerno uživa. Delo in vzgoja psa po mojem mnenju nista omejena samo na zgodnje obdobje socializacije in šolanja, ampak naj v veliko veselje trajata vsa leta, ki jih s kosmatincem preživimo.

Prepričan sem, da lahko program dela, bodisi individualnega bodisi skupinskega, vsakomur ponudi to, kar potrebuje, da bo njegovo življenje v družbi socializiranega, vzgojenega, samozavestnega in srečnega psa eden najlepših delov življenja in prostega časa.

Kot inštruktor se s šolanjem in vzgojo psov ukvarjam več kot desetletje. Skozi proces socializacije, vzgoje in šolanja sem šel z več sto psi in njihovimi lastniki. Vsak je v moje delo prinesel drugačne izzive in potrebo po novih znanjih. Za vsakim dobro socializiranim psom stoji lastnik, ki razume njegove potrebe in ima dovolj znanja, da mu pomaga, da živi življenje, ki ustreza njegovim potrebam in je v veselje vsem družinskim članom. Svoje delo vidim v tem, da s svojim strokovnim znanjem in odnosom pomagam, da je pot mladička do vzgojenega psa, ki socializirano sobiva v danem življenjskem okolju, čimbolj učinkovita in prijetna.

Nekaj doseženih uspehov:

2009 z Asom postanem vodnik reševalnega psa

2011 z Asom naredim MRT

2012 z Asom, ekipno, državni prvak reševalnih psov

2012 z Asom, ekipno, svetovni prvak reševalnih psov pod okriljem FCI

od 2013 sem v državni enoti USAR

2014 Organiziramo SP reševalnih psov v NG

2015  s Seven  opravim MRT

2015 s Seven doseževa 7. mesto na posameznem Svetovnem prvenstvu reševalnih psov na Danskem

2017 9. mesto na posameznem Svetovnem prvenstvu reševalnih psov v Avstriji

2018 5. mesto na posameznem Svetovnem prvenstvu reševalnih psov v Ljubljani

bottom of page